Het groene roerbak recept

Hey iedereen! Ik wilde even een heerlijk, gezond recept met jullie delen. Dit is een dinner for 4 recept en een echte maaltijd voor groenteliefhebbers. Het is basically een roerbakgerecht met ernaast rijst met satésaus of zoetzure saus, wat jijzelf het lekkerste vindt. Ik heb het zelf bedacht en het is supermakkelijk om te maken. Helaas duren de voorbereidingen wat langer, maar het is het waard! Ik heb al mijn producten gekocht in de AH, want de meeste ‘exotische’ groenten waren alleen daar verkrijgbaar. Alle prijzen zijn dus van de AH. Okay, here we go..

Wat heb je nodig?
Voor de groene roerbak
Algemeen
– Een roerbakpan
– Vershoudfolie
– Kleine kom
– Olijf- of zonnebloemolie (of een mix van de twee)
– Peper, zout en paprikapoeder
Uit de supermarkt
– 100 gram puur&eerlijk witte rijst  €0,99
– 2 stukken kipfilet, ongeveer €3,10
– ongeveer 80 – 100 ml teriyaki saus (Go-Tan Wok essentials teriyaki) €1,50
– 100 gram kleine, groene asperges (verpakt in een doosje te vinden)  €2,69
– Een groot, vers stuk paksoi €1,99
– 200 gram bimi’s, dit zijn kleinere en dunnere versies van broccoli, net zoals de asperges
zijn deze bimi’s in een doosje verpakt. €2,-
– 200 gram sugarsnaps €2,29
– 250 gram gebroken sperziebonen €1,79

Voor het bijgerecht
– Een normale pan
– Witte snelkookrijst €1,79
– 265 ml Satésaus Remia €0,90

Wat nu?
We beginnen met de voorbereidingen. Als eerste aan de beurt zijn de kipfilets. Je snijdt de kipfilets in kleine stukjes die ongeveer net zo groot zijn als de vingertoppen van je wijs- en middelvinger bij elkaar. Als je dit hebt gedaan, doe je de stukjes in een kom en giet je de teriyaki saus eroverheen. Doe er gelijk een snufje zout bij. Masseer de saus in de kipfilet, dek de kom af met vershoudfolie en doe de kom in de koelkast. Nu ga je de groene asperges, sperziebonen en sugarsnaps wassen. Wanneer je dit hebt gedaan, zet je ze aan de zijkant terwijl ze uitdruppelen. Vervolgens ga je de paksoi wassen en snijden. Van de paksoi heb je de bladeren niet nodig. Trek deze van de paksoi af en bewaar ze in de koelkast voor een ander gerecht. De wortels ga je in kleine stukjes snijden, iets groter qua oppervlakte dan de kipfilet stukjes van net. Ook de paksoi zet je nu in de koelkast. Als laatste pak je de bimi’s uit de koelkast. Deze was je en droog je goed af. Als er te grote stukken bimi tussen zitten, voel je dan vrij om ze door de lengte door midden te snijden; zo bakken ze sneller. Als je dit allemaal hebt gedaan, moet je het water voor je rijst aan de kook brengen.
Nu ben je klaar om te roerbakken! Doe de door jou uitgekozen olie in een roerbakpan en wacht totdat de olie heet is. Tip; Als je je hand ongeveer 20 centimeter boven de pan houdt en je voelt een onaangename hitte, dan is je pan er klaar voor. Als de olie heet is, doe je de kip in de pan. Schud de pan af en toe, zodat de kip beter bakt. (Tegen deze tijd moet het water al bijna koken, wanneer het kookt moet je de rijst toevoegen en ong. 10 minuten in je pan (met deksel!) laten stomen op het laagst mogelijke vuur) Na een stuk of 10 minuten nadat je de kip aan het bakken hebt gezet, kan je de rest van de groenten eraan toevoegen. Eerst voeg je de sperziebonen en sugarsnaps toe. Na nog 5 minuten kan je de bimi’s en groene asperges eraan toevoegen. Strooi nu over de gehele roerbak zout, peper en paprikapoederPas op! Je moet wel de hele tijd de pan bewerken met bijv. twee houtlepels; je moet goed en regelmatig roeren. Wanneer alles bijna klaar is, voeg je de paksoi toe aan de roerbak. Ook moet je rond deze tijd het vuur van je rijst helemaal uitzetten, zodat de rijst nog even kan stomen. Als de hoeveelheid van de paksoi veel minder lijkt geworden te zijn, is je roerbak klaar. Laat het nog even op het aanrecht staan met het vuur uit terwijl jij de satésaus gaat bereiden in de magnetron. Doe wat er op het pakje staat en ik gok dat de saus binnen 5 minuten klaar moet zijn. In de tijd dat de satésaus kookt, kan jij de borden opmaken met de rijst & roerbak. Na afloop giet je de hete satésaus over elke portie rijst en serveren maar!

Tip: Wanneer je de paksoi in de groenten doet, strooi er dan gelijk een theelepel sesamzaadjes bij. Yum!

Smakelijk eten!

XOXO
Aida

Advertisements